Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

Informació

  1. Què és exactament el curs? Es tracta d’un recorregut històric, des de baix, del fet nacional a Catalunya. El curs tindrà l’objectiu d’articular una lectura pròpia des de les esquerres de la qüestió nacional a Catalunya en els últims 150 anys. Es procurarà estudiar la incidència de les forces transformadores en el desenvolupament històric general de la història de Catalunya. Per a fer-ho, ens centrarem en l’estudi de l’element nació en les distintes cultures polítiques de les esquerres, des del republicanisme federal del XIX, al catalanisme popular de principis del XX o al marxisme frontpopulista dels anys 30.
  2. Quan i on es farà? El curs començarà el dia 21 de gener a les 18:00 i el lloc el CIEMEN (C. de Rocafort, 242 bis, 2n, 08029 Barcelona).
  3. Quins autor i autores tractarem? Llegirem i discutirem sobre autors de la nostra tradició àmplia de les esquerres com Gabriel Alomar, Valentí Almirall, Pi Margall, Joaquin Maurín, Andreu Nin o el grup d’intel·lectuals del PSUC, però també del catalanisme reaccionari com Torras i Bages o Prat de la Riba. També es tractaran historiadors dels processos nacionalitzadors com Benedict Anderson, Eric Hobsbawm o Tom Nairn. Finalment, també es discutirà sobre la relació de la tradició marxista amb la nació (K. Marx, F. Engels, V.I. Lenin, R. Luxemburgo, A. Gramsci).
  4. Quin serà el format? Les sessions tindran una estructura amb dos blocs amb una pausa de 15 minuts entremig. Al primer, el ponent exposarà el tema. En aquesta part, cada una de les 7 sessions resseguirà un moment rellevant de la nostra història en un ordre cronològic, des dels anys 30 del segle XIX fins a la crisi de 2017. Al segon bloc de les sessions, es procedirà al debat. Aquí s’ha plantejat un conjunt de 3 cicles. A les primeres dues sessions es discutirà sobre els orígens del mot «nació» i la nació mateixa a través d’autors dels processos nacionalitzadors (Vilar, Anderson). Al segon cicle es debatrà sobre les obres dels ideòlegs del catalanisme de dretes i el d’esquerres (Prat de la Riba, Alomar). Al tercer, s’establirà una discussió sobre «marxisme i nació» en el que es llegiran a Lenin, Luxemburgo; Antonio Gramsci; i a Marx i Engels.
  5. Com m’hi apunto? A través d’aquest enllaç: https://sobiranies.cat/producte/curs-estat-i-fet-nacional-a-catalunya/
  6. Quin preu té? La tarifa reduïda és de 20€ i la normal 40€.
  7. Hi ha una guia docent? Sí, es pot llegir en aquest enllaç: https://fetnacionalcat.wordpress.com/guia-docent-2/.
  8. Ens proporcionareu totes les lectures? Sí, en format digital, ja sigui a través del web com del correu.
  9. Per què creiem que té rellevància aquest curs ara? La dècada que ens precedeix ha estat marcada per una gran crisi de règim que ha sacsejat el mapa polític fins a fer-lo irreconeixible. A Catalunya, aquest terratrèmol s’ha sentit en especial intensitat fins al punt de plantejar un qüestionament de fons de molts dels pilars fonamentals de l’estructuració del règim del 78. Això ha produït forts debats en el si de les esquerres catalanes hi ha sobrevolat diversos temes. L’ Estat —del que vam parlar al curs passat (https://curstopologies.wordpress.com)— n’ha sigut un d’ells. Aquest any, procurem estudiar l’element nacional català amb el convenciment de que sempre que s’han donat transformacions a Catalunya i a l’Estat, hi ha hagut forts debats entorn al catalanisme i sobre la catalanitat en el si de les esquerres catalanes.